Sopor och återvinning

Farligt avfall

Stockholm stads mobila miljöstationen tar emot ditt farliga avfall och din småelektronik. Den mobila miljöstationen tar endast emot elavfall upp till en mikrovågsugns storlek. Större elavfall är du välkommen att lämna på stadens återvinningscentraler.
2017 finns mobila miljöbilen i korsningen Byälvsvägen/Ljusnevägen mellan 19-19:45 följande datum. 4 april, 8 augusti och 3 oktober.

Förpackningsåtervinning

FTI (förpackning- och tidningsinsamling) har en av sina återvinningsstationer på Ljusnevägen mitt emot Djursjukhuset. Där kan du lämna följande till återvinning:

  • Plastförpackningar och mjuk plast
  • Tidningar
  • Pappersförpackningar
  • Färgat- och ofärgat glas
  • Metallförpackningar

Grovsoprum

Grovsoprum finns i källaren till Kolbäcksgränd 28 (ingång från gatan, mittemot port nr 13). Grovsoprummet är åtkomligt med din vanliga portnyckel, men spärras av ett tidlås kl 21–07.

I grovsoprummet kan inte allt lämnas – till exempel inte möbler, vitvaror eller kemiskt avfall. Det du slänger ska vara av mindre storlek och placeras enligt de skyltar som finns.

Skrymmande grovsopor lämnas på en av stadens återvinningsstationer, den närmaste är i Östberga. Du kan även mot en avgift få hämtning av skrymmande grovsopor från ditt hem. Ett av de företag som hämtar skrymmande grovsopor är Hans Andersson Recycling AB på tfn: 08-445 77 00.

Hushållssopor

Det som inte lämnas till förpackningsåtervinningen, matavfall eller kompost slängs väl förslutet i några av de behållare som öppnas med din portnyckel. Behållarna finns utanför portarna 1, 12, 32 eller 36.

Matavfall

Bakom port 30 finns den behållare som är avsedd för matresterna som Stockholms stad hämtar och omvandlar till biogas och biogödsel. Det här kan läggas i påsen:

  • Bröd, äggskal, pasta och ris.
  • Grönsaker och frukt.
  • Kött, fisk och skaldjur, även ben.
  • Teblad,tepåsar, kaffesump, filter och ofärgat hushållspapper.

Behöver du fler papperspåsar så finns de i ett av de skåp som finns utanför expeditionen.

Du kan även kompostera matavfallet vid de två kompoststationer som finns vid port 22 och bakom höghuset/port 14.

Det som går att kompostera i föreningens kompostbehållare är grönsaks- och fruktrester, matrester, bröd, kaffefilter, tesump, oblekt hushållspapper, räkskal, fiskrens, snittblommor och krukväxter.