Sopor och återvinning

Farligt avfall

Stockholm stads mobila miljöstationen tar emot ditt farliga avfall och din småelektronik. Den mobila miljöstationen tar endast emot elavfall upp till en mikrovågsugns storlek. Större elavfall är du välkommen att lämna på stadens återvinningscentraler.
2021 finns mobila miljöbilen i korsningen Byälvsvägen/Ljusnevägen klockan 18.45–19.15 följande datum:
9 augusti
19 oktober.

Förpackningsåtervinning

FTI (förpackning- och tidningsinsamling) har en av sina återvinningsstationer på Ljusnevägen mitt emot Djursjukhuset. Där kan du lämna följande till återvinning:

• Plastförpackningar och mjuk plast
  • Tidningar
  • Pappersförpackningar
  • Färgat- och ofärgat glas
  • Metallförpackningar

Grovsoprum

Grovsoprum finns i källaren till Kolbäcksgränd 28 (ingång från gatan, mittemot port nr 13). Grovsoprummet är åtkomligt med din vanliga portnyckel, men spärras av ett tidlås kl 21–07.

I grovsoprummet kan inte allt lämnas – till exempel inte möbler, vitvaror eller kemiskt avfall. Det du slänger ska vara av mindre storlek och placeras enligt de skyltar som finns.

Skrymmande grovsopor lämnas på en av stadens återvinningsstationer. Den närmaste finns i Östberga. Mot en avgift kan du också få hämtning av skrymmande grovsopor från ditt hem. Klicka här för att komma till ett webbformulär från Stockholm Vatten och Avfall.

Hushållssopor

Det som inte lämnas till förpackningsåtervinningen, matavfall eller kompost slängs väl förslutet i några av de behållare som öppnas med din portnyckel. Behållarna finns utanför portarna 1, 12, 32 eller 36.

Matavfall

Bakom port 30 finns den behållare som är avsedd för matresterna som Stockholms stad hämtar och omvandlar till biogas och biogödsel. Det här kan läggas i påsen:

• Bröd, äggskal, pasta och ris.
  • Grönsaker och frukt.
  • Kött, fisk och skaldjur, även ben.
  • Teblad, tepåsar, kaffesump, filter och ofärgat hushållspapper.

Behöver du fler papperspåsar så finns de i ett av de skåp som finns utanför expeditionen.

Du kan även kompostera matavfallet vid de två kompoststationer som finns vid port 22 och bakom höghuset/port 14.

Det som går att kompostera i föreningens kompostbehållare är:

• grönsaker och frukt
  • matrester
  • bröd
  • kaffefilter och tesump
  • oblekt hushållspapper

Snittblommor och krukväxter ska läggas i trädgårdskomposten bakom föreningslokalen (på baksidan av Kolbäcksgränd 6–8).