Sopor och återvinning

Farligt avfall

Den mobila miljöstationen tar emot ditt bärbara farliga avfall. Du kan även lämna elavfall upp till en mikrovågsugns storlek. Större mängder farligt avfall eller elavfall lämnas på en av stadens återvinningscentraler, till exempel i Östberga.

I 2022 finns mobila miljöbilen i korsningen Byälvsvägen/Ljusnevägen följande datum:
– Torsdag 24 mars, 19.30–20.00
– Måndag 8 augusti, 18.45–19.15
– Tisdag 18 oktober, 19.30–20.00

Det finn även en återvinningsstation för farlig avfall på Lagavägen bak Bagisgrillen.

Förpackningsåtervinning

FTI (förpackning- och tidningsinsamling) har en av sina återvinningsstationer på Ljusnevägen mitt emot Djursjukhuset. Där kan du lämna:

• Plastförpackningar och mjuk plast
  • Pappersförpackningar
  • Färgat- och ofärgat glas
  • Metallförpackningar

Grovsoprum

Grovsoprummet som finns i källaren till Kolbäcksgränd 28 är åtkomligt med din portnyckel, men är stängt mellan kl 21 och 07.

I grovsoprummet kan inte allt lämnas – till exempel inte möbler, vitvaror, färgrester eller avfall efter renoveringar. Det du slänger ska vara av mindre storlek och placeras enligt de skyltar som finns.

Skrymmande grovsopor lämnas på en av stadens återvinningsstationer. Den närmaste finns i Östberga. Mot en avgift kan du också få hämtning av skrymmande grovsopor från ditt hem. Klicka här för att komma till ett webbformulär från Stockholm Vatten och Avfall.

Hushållssopor

Behållare för lästa tidningar finns på fler ställen runt på gränden. Dom är märkta ”Tidningar”. Det som inte lämnas till förpackningsåtervinningen, matavfall eller kompost slängs väl förslutet i några av de behållare som öppnas med din portnyckel. Behållarna finns utanför portarna 1, 12, 32 eller 36.

Matavfall

Bakom port 30 finns den behållare som är avsedd för matresterna som Stockholms stad hämtar och omvandlar till biogas och biogödsel. Det här kan läggas i påsen:

• Bröd, äggskal, pasta och ris.
  • Grönsaker och frukt.
  • Kött, fisk och skaldjur, även ben.
  • Teblad, tepåsar, kaffesump, filter och ofärgat hushållspapper.

Behöver du fler papperspåsar så finns de i ett av de skåp som finns utanför expeditionen. Du kan även ta med från affärerna när du handlar grönsaker.

Du kan kompostera matavfall vid kompoststationen som finns vid port 22.

Det som går att kompostera i föreningens kompostbehållare är:

• grönsaker och frukt
  • matrester
  • bröd
  • kaffefilter och tesump
  • oblekt hushållspapper

Snittblommor och krukväxter skall däremot läggas i trädgårdskomposten bakom föreningslokalen.